+30 211 10 31 490 ichatzistefanou@usa.com
ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ

Αισθητικές παρεμβάσεις στα χείλη.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD, aFACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής Β’ Γναθοπροσωπικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Από αμνημονεύτων χρόνων, τα χείλη, όπως και τα μάτια θεωρούνται οι δύο πιο όμορφες περιοχές στο πρόσωπο ενός άνδρα ή μίας γυναίκας. Τα χείλη κι η περιστοματική περιοχή, λοιπόν, αποτελούν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά για την αισθητική του προσώπου, αλλά και την γενικότερη εμφάνιση του ατόμου.

Ιδανικά χείλη θεωρούνται αυτά που είναι “γεμάτα’’, με καλοσχηματισμένο περίγραμμα και με ελαφρά κυρτότητα. Το άνω χείλος συνήθως αποτελεί το 1/3 του κάτω τριτημόριου του προσώπου κι η αναλογία του άνω με του κάτω ερυθρού κρασπέδου ακολουθεί τον αισθητικό κανόνα του 1 : 1,6.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, την ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα τα χείλη αρχίζουν να χάνουν τον όγκο τους και γίνονται πιο λεπτά και μακριά, χωρίς κυρτότητα, με κάθετες ρυτιδώσεις (εικόνα “κουρτίνας”). Επίσης, τείνουν να χαλαρώνουν, να χάνουν την καλοσχηματισμένη τους όψη και να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των άνω δοντιών στο χαμόγελο και την ομιλία με αποτέλεσμα την δημιουργία της χαρακτηριστικής εικόνας “χαμόγελου ασθενούς με μασέλα”. Ακόμη, πολλά άτομα έχουν γεννηθεί με λεπτά χείλη, χωρίς ευδιάκριτο περίγραμμα ή με αντίστροφη κυρτότητα με αποτέλεσμα αυτή η εικόνα να τους προσδίδει χρόνια και να ‘’αδικείται’’ η εμφάνιση τους.

 

 

Συνεπώς, πάρα πολλοί άνθρωποι επιζητούν αισθητικές παρεμβάσεις με ενέσιμα υλικά στην περιοχή των χειλέων, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί. Πράγματι, τα καλοσχηματισμένα “γεμάτα” και ‘’ζουμερά’’ χείλη μπορούν να προσδώσουν στο άτομο μια πιο νεανική και φρέσκια εμφάνιση. Ωστόσο, με το να γίνουν τα χείλη απλά “μεγαλύτερα”, δεν επιτυγχάνεται συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η σωστή τεχνική, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η μελέτη των αναγκών σύμφωνα με την ανατομία του κάθε προσώπου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός αισθητικά αρμονικού και φυσικού αποτελέσματος.

Η αισθητική αυτή παρέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό και είναι σύντομη κι ανώδυνη. Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο, καθώς πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στην περιοχή πριν την τοποθέτηση του υλικού. Το υλικό που τοποθετείται κυρίως είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο θεωρείται ασφαλές και δεν απορροφάται αμέσως από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο εξειδικευμένος γιατρός, ανάλογα με την ανάγκη του κάθε ατόμου τοποθετεί τα ενέσιμα υλικά σε διάφορα σημεία στα χείλη κι έτσι, μπορεί να πραγματοποιήσει αύξηση του όγκου των χειλέων ή τονισμό του περιγράμματος (κυρίως του άνω). Επίσης, για ένα ακόμη πιο νεανικό αποτέλεσμα μπορεί να ‘’γεμίσει’’ με ενέσιμο υλικό τις περιστοματικές περιοχές, όπως είναι οι γωνίες του στόματος, το φίλτρο του άνω χείλους και τη γενειοχειλική αύλακα. 

 

Μετά την αισθητική παρέμβαση, θεμιτό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα και η έντονη σωματική άσκηση για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Έπειτα, ακολουθεί επανέλεγχος για την αξιολόγηση του αποτελέσματος και αν χρειαστεί μικρή συμπληρωματική έγχυση υλικού για την επίτευξη του τελικού επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα συνήθως έχουν διάρκεια 6-12 μήνες, καθώς το υλικό που έχει τοποθετηθεί με το πέρας του χρόνου απορροφάται από τον οργανισμό.

Μια ακόμη δημοφιλής τεχνική είναι η τοποθέτηση λίπους από άλλο μέρος του σώματος στην περιοχή των χειλέων. Με αυτή την τεχνική συλλέγεται λίπος από προηγούμενη λιποαναρρόφηση, υφίσταται επεξεργασία και στη συνέχεια επανατοποθετείται στα χείλη. Υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης της επέμβασης κάτω από γενική ή τοπική αναισθησία αλλά το αποτέλεσμα διαρκεί μέχρι και 24 μήνες. Τέλος είναι επίσης δυνατή και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Τα εν λόγω εμφυτεύματα έχουν μορφή μικρών σωλήνων που περιέχουν συνθετικό υλικό και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Ο εξειδικευμένος ιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, τις ενδείξεις και αντενδείξεις κάθε τεχνικής και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κάθε ατόμου.

 

sougeo73

sougeo73

0 Comments