Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Χατζηστεφάνου MD, PhD, aFACS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής Β’ Γναθοπροσωπικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Η ομάδα μας πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία τη 1η στην Ελλάδα υπολογιστικά καθοδηγούμενη υφολική ογκολογική γναθεκτομή κάτω γνάθου και υπολογιστικά καθοδηγούμενη αποκατάσταση ογκολογικού ελλείμματος με αυτομεταμόσχευση οστού από το πόδι (περόνη). Στη πρωτοποριακή και πολύωρη (17 ώρες) αυτή επέμβαση χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής, ώστε να επιτευχθεί πλήρης αφαίρεση του καρκίνου και συγχρόνως άρτια λειτουργική (ομιλία, κατάποση, μάσηση) και αισθητική (περίγραμμα κάτω γνάθου και προσώπου) αποκατάσταση του ασθενούς, ώστε να μπορέσει να επανενταχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα στη κανονικότητα της ζωής του.




Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση εκδήλωσής της (κάτω επιφάνεια γλώσσας, ραχιαία, πλάγια χείλη), το μέγεθος της βλάβης, το βαθμό διήθησης των γύρω ιστών, την ύπαρξη η μη απομακρυσμένων μεταστάσεων (π.χ. τραχηλικοί λεμφαδένες) αλλά και την ορθή – ολοκληρωτική – αφαίρεσή της από τον επεμβαίνοντα χειρουργό. Η πρόγνωση είναι σαφώς καλύτερη όταν η διάγνωση τίθεται στα πρώιμα στάδια της νόσου και για το λόγο αυτό απαιτείται παρακολούθηση από τον ίδιο τον ασθενή με αυτοεξέταση της στοματικής κοιλότητας, αλλά και έγκαιρη επίσκεψη σε ειδικό Γναθοπροσωπικό χειρουργό τη στιγμή εντόπισης κάποιας ύποπτης αλλοίωσης.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, εγείρει νέες προκλήσεις και ηθικά διλήμματα για τον επεμβαίνοντα χειρουργό. Σε αυτή τη γραμμή, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα μας με απόλυτη επιτυχία μια πρωτοποριακή και πολύωρη (17 ώρες) επέμβαση ογκολογικής εκτομής καρκίνου στόματος και κάτω γνάθου, με ταυτόχρονη αποκατάσταση του ογκολογικού ελλείμματος με αυτομεταμόσχευση οστού και δέρματος από το πόδι. Στην επέμβαση χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής, καθώς αποτελεί τη 1η στην Ελλάδα υπολογιστικά καθοδηγούμενη υφολική γναθεκτομή κάτω γνάθου και υπολογιστικά καθοδηγούμενη αποκατάσταση με αυτομεταμόσχευση οστού από την περόνη.
Η όλη επέμβαση εκτομής λόγω καρκίνου της γνάθου και δημιουργίας μια «νέας» γνάθου από τη περόνη του ασθενούς, σχεδιάστηκε σε ειδικό λογισμικό του εξωτερικού (IPS KLS, Germany), και κατασκευάστηκαν ειδικοί οδηγοί για την απόδοση του θεραπευτικού πλάνου στο χειρουργείο. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε μια άρτια λειτουργική (ομιλία, κατάποση, μάσηση) και αισθητική (περίγραμμα κάτω γνάθου και προσώπου) αποκατάσταση του ασθενούς, ώστε να μπορέσει να επανενταχθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα στη κανονικότητα της ζωής του.








Μια τέτοια πρωτοποριακή επέμβαση αλλάζει τα δεδομένα προσέγγισης των ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας δίνοντας μια νέα πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας. Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως η συμβολή της τεχνολογίας στη σύγχρονη ιατρική παρέχει νέες λύσεις και μας υπενθυμίζει πως αυτή παραμένει μια συνεχώς εξελισσόμενη και δυναμική επιστήμη.
Οι Έλληνες γιατροί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην αποστολή τους, συνεχίζουν να στηρίζουν υγειονομικά τη κοινωνία προσφέροντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών Υγείας, ανάλογες των μεγαλύτερων κέντρων του εξωτερικού, ακόμα και υπό τη πίεση των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.
0 Comments